Tietokirjapäivä Kustavissa

11.7.2025 10:00 - 15:00
Kustavi Avoin tapahtuma Kirjamessut, Muu tapahtuma
Takaisin sivulle Tapahtuma- ja koulutuskalenteri

Tietokirjapäivä Kustavissa

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietetään 9.–13.7.2025. Teemana on tänä vuonna Valossa ja varjossa. Kirjallisuusviikon perjantaina 11.7.2025 klo 10-15 järjestetään jo perinteinen tietokirjallisuuteen keskittyvä Tietokirjapäivä. Päivää vietetään Tuulentuvalla Kustavin keskustassa osoitteessa Tuulentuvantie 3.

Esiintymässä ovat WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson, oikeuspsykologian dosentti ja työelämäprofessori Julia Korkman, kulttuurihistorian dosentti Rauno Lahtinen sekä kulttuurihistorian dosentti Heli Rantala. Juontajana on tietokirjailija, kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen.

Tietokirjapäivän järjestävät Suomen tietokirjailijat ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus yhteistyössä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon kanssa. Tietokirjapäivän ohjelma on nähtävissä myös kirjallisuusviikon verkkosivuilla

VAPAA PÄÄSY, TERVETULOA!


Ohjelma

Klo 10:00
Rauno LahtinenMurhia ja rakennussuojelua – kotiseututietokirjoja valosta hämärän rajamaille

Klo 13:00
Julia Korkman: Elämäni tietokirjat. Haastattelijana Päivi Kosonen

Klo 11:00
Anna-Riikka Carlson”Olen selvinnyt elämästä kirjoittamalla”. Elämäntunne ja tuskatilat Eeva Kilven tuotannossa ja päiväkirjoissa

Klo 14:00
Heli Rantala1800-luvun alun kirjakulttuuria valosta varjoon, kirjastosaleista sivukujille



Tietokirjapäivän esiintyjät

Anna-Riikka Carlson on WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja. Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY) on kunnianosoitus kirjailija ja runoilija Eeva Kilvelle. Teos on kaunokirjalliseen muotoon kirjoitettu tietokirja Kilven elämästä, teoksista sekä Carlsonin ja Kilven välisestä ystävyydestä. 
Kuva: Sabrina Bqain

Julia Korkman on oikeuspsykologian dosentti ja tutkija, joka työskentelee Euroopan kriminaalipolitiikan instituutissa HEUNIssa rikosuhrin aseman parantamiseen tähtäävissä hankkeissa. Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus (S&S) on katsaus muistiin ja sen rooliin todistajanlausunnoissa. Kirjassa Korkman valaisee muistin toimintaa käyttäen useita todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan. 
Kuva: Mikko Käkelä

Rauno Lahtinen on Turun yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan erityisesti Turun historiaa käsittelevistä kirjoista, joista viimeisimpänä on julkaistu teos Elämää 1960-luvun Turussa (Sammakko). Kuuluisista henkirikoksista Lahtinen on kirjoittanut mm. kirjoissaan Murhia ja hirmutekoja Turussa (Sammakko) sekä Murhia ja hirmutekoja maailmalla (Sammakko). 
Kuva: Merja Otronen

Heli Rantala on 1800-luvun kulttuurihistorian dosentti ja oppiaineen tutkija Turun yliopistossa. Hän toimii Koneen Säätiön rahoittamana tutkijana omassa projektissaan Marginaalimerkintöjä Suomen tieteen historiaan. Yhdessä neljän muun tutkijan kanssa Rantala on kirjoittanut teoksen Kirjojen kaipuu –Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa (Gaudeamus), joka esittelee kirjallista elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa. 
Kuva: Sirpa Rannikko

Päivi Kosonen on kirjallisuustieteen dosentti sekä kirjallisuusterapeutti ja -kouluttaja. Hän on kirjoittanut ja toimittanut mm. kirjallisuuden alan tietokirjoja. 
Kuva: Lea Froloff