Kustannussopimussuositus
Kustannussopimus on vapaamuotoinen, yleensä kirjallisessa muodossa oleva sopimus, jolla tekijä luovuttaa kustantajalle oikeuden julkaista ja levittää yleisölle kirjallisen teoksensa.

Kirjailijalle
Kustannussopimus
Kustantaja X OY (edempänä Kustantaja) ja tekijä T (Tekijä) ovat solmineet kustannussopimuksen seuraavin ehdoin teoksesta ____________ (teos), johon Tekijällä on täydellinen tekijänoikeus.
1. Luovutettavat oikeudet
1.1 Tekijä luovuttaa Kustantajalle yksinoikeuden edempänä määriteltävän laajuisena ja edempänä määriteltävin ehdoin julkaista ja levittää yleisölle yllä mainittua teosta
( ) Painettuna kirjana
Kustannussopimuksessa on perinteisesti luovutettu kustantajalle vain oikeus julkaista ja levittää yleisölle kustannussopimuksessa mainittu teos painettuna kirjana suomen kielellä. Mikäli muusta ei ole sovittu, kustannussopimuksen katsotaan koskevan vain tätä julkaisumuotoa. Painetun kirjan ei voida automaattisesti katsoa sisältävän tarvepainatuksena painettavia teoksia vaan näistä tulisi sopia erikseen.
( ) Tarvepainatuksena (Print on Demand, POD)
Tarvepainatuksena tehdyllä ns. PoD -kirjalla tarkoitetaan digitaalisesti tilauksen mukaan painettua kirjaa, jota painetaan useimmiten pieniä määriä kerrallaan. Tämä ei sisälly ns. normaalin painetun kirjan määritelmään, ja oikeudesta ottaa PoD-kirja tuleekin sopia aina erikseen. Tarvepainatuksen avulla kustantaja pystyy yhtäältä pienentämään omaa riskiään, koska painosmäärien optimointi on helpompaa ja toisaalta kirjan elinkaarta voidaan pidentää, koska loppuunmyytyä teosta voidaan digitaalisesti monistaa pieniäkin määriä.
Tarvepainatukseen liittyy tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka tulee ottaa huomioon kustannussopimusta solmittaessa. Tällaisia ovat muun muassa:
- painosmäärään liittyvät kysymykset eli otetaanko teoksesta ensin kirjapainossa ns. tavallinen painettu kirja, jolle määritellään joku vähimmäispainosmäärä ja voidaanko sen jälkeen PoD-tekniikalla otettavien painosten määrää määritellä sopimuksessa ollenkaan;
- uusintapainokseen tehtävien muutosten osalta sopimussuosituksen säännökset eivät välttämättä sovellu PoD-menetelmällä otetuissa painoksissa, kun uusia painoksia voidaan ottaa useita pieniä eriä sekä
- oikeuksien palautumiseen liittyvät kysymykset eli miten määritellään se, millä perusteella tekijä voi pyytää kustantajaa palauttamaan luovuttamansa oikeudet.
( ) E-kirjana
E-kirjojen julkaiseminen Suomessa on moninkertaistunut muutaman vuoden sisällä, mutta toistaiseksi ei ole mitään täysin vakiintunutta määritelmää siitä mitä e-kirjalla tarkoitetaan. E-kirjoista käytetään myös nimityksiä sähkökirja, digikirja ja elektroninen kirja.
Sähkökirja on kielitoimiston sanakirjan määritelmän mukaan ”sähköisessä muodossa oleva kirja-aineisto, jota käytetään tarkoitukseen soveltuvan laitteen avulla”. Yksinkertaisimmillaan e-kirja on vain digitaalinen versio painetusta teoksesta, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös paljon pidemmälle jalostettua sähköistä julkaisua.
Tekijän on tärkeä keskustella kustantajan kanssa siitä, onko kustantajan suunnitelmissa tehdä nimenomaan tällainen ”tavallinen” e-kirja vai mahdollisesti muunlainen sähköinen julkaisu. Erilaiset sähköisen julkaisemisen muodot on kustannussopimussuosituksessa erotettu toisistaan selvyyden vuoksi ja koska niihin liittyy erilaisia oikeudellisia ja sopimusteknisiä kysymyksiä.
( ) Muuna sähköisenä julkaisuna
Muulla sähköisellä julkaisulla tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi digitaalista oppimisalustaa, virtuaalista oppimisympäristöä tai rikastettua verkkojulkaisua.
Muuhun sähköiseen julkaisuun liittyy tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka tulee ottaa huomioon kustannussopimusta solmittaessa. Tällaisia ovat muun muassa:
- oikeuksien palautumiseen liittyvät kysymykset eli miten määritellään se, millä perusteella tekijä voi pyytää kustantajaa palauttamaan luovuttamansa oikeudet.
- kustantajan oikeus luovuttaa saamiaan oikeuksia edelleen jollekin muulle toimijalle, joka esimerkiksi vastaa julkaisun teknisestä toteuttamisesta;
- mahdolliseen muuhun kuin tekijän teoksen sisältämän aineistoon liittyvät kysymykset eli miten eri aineistoja esimerkiksi yhdistellään, millaisia käyttöoikeusrajoituksia muuhun aineistoon liittyy ja miten ulkopuolisten aineistojen käyttö vaikuttaa tekijänpalkkioon;
- aineiston muuttamiseen liittyvät kysymykset eli luovutetaanko kustantajalle oikeus muuttaa aineistoa laajemminkin kuin teknisten seikkojen edellyttämällä tavalla ja miten tällaisten oikeuksien rajat määritellään;
- tekijänpalkkion määräytymiseen liittyvät kysymykset eli miten sopimukseen on kirjattu tekijänpalkkion määräytymisperusteet sekä
- oikeuksien palautumiseen liittyvät kysymykset eli miten määritellään se, millä perusteella tekijä voi pyytää kustantajaa palauttamaan luovuttamansa oikeudet.
( ) Osana sähköistä lukuaikapalvelua
Kustantajat ja muut toimijat tarjoavat yhä enenevissä määrin kuukausimaksuun perustuvia e-kirjojen lukuaikapalveluita. Lukuaikapalveluissa lukija rekisteröityy palvelun käyttäjäksi ja maksaa tietyn kuukausimaksun ja saa sitten lukuoikeuden palvelussa tai jossain sen osassa oleviin teoksiin. Jotta kustantaja saa oikeuden laittaa teoksen tällaiseen lukuaikapalveluun, sen tulee saada tekijältä oikeus tähän. Kustannussopimuksiin on viime aikoina alkanut tulla ehtoja, joiden mukaan kustantajalla on oikeus välittää teosta yleisön saataviin myös tällä tavalla.
Sähköisiin lukuaikapalveluihin liittyy tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka tulee ottaa huomioon kustannussopimusta solmittaessa. Tällaisia ovat muun muassa:
- kustantajan oikeus luovuttaa saamiaan oikeuksia edelleen jollekin muulle toimijalle, joka esimerkiksi vastaa julkaisun teknisestä toteuttamisesta tai toimii palveluntarjoajana;
- aineiston muuttamiseen liittyvät kysymykset eli luovutetaanko kustantajalle oikeus muuttaa aineistoa laajemminkin kuin teknisten seikkojen edellyttämällä tavalla ja miten tällaisten oikeuksien rajat määritellään;
- tekijänpalkkion määräytymiseen liittyvät kysymykset eli miten sopimukseen on kirjattu tekijänpalkkion määräytymisperusteet;
- oikeuksien palautumiseen liittyvät kysymykset eli miten määritellään se, millä perusteella tekijä voi pyytää kustantajaa palauttamaan luovuttamansa oikeudet sekä
- luovutetaanko kustantajalle oikeudet vain määräajaksi.
( ) Äänikirjana
Äänikirjalla tarkoitetaan teoksen kuunneltavaksi tarkoitettua kappaletta, jossa teos esitetään luettuna. Äänikirja voi olla valmistettu millä tahansa tekniikalla. Se voi olla niin tallenne kuin digitaalinenkin versio. Äänikirjoja voidaan myydä kappaleittain, mutta nykyisin yleisintä on äänikirjojen julkaiseminen lukuaikapalvelussa.
Toisinaan kustantajat sisällyttävät äänikirjat osaksi sähköisten julkaisujen kategoriaa, joten tekijän kannattaa selvittää ennen kustannussopimuksen allekirjoittamista, onko sopimuksessa tarkoitus sopia myös äänikirjoista. Mikäli äänikirjoista on tarkoitus sopia, olisi sopimuksessa syytä mainita nimenomaisesti äänikirjat.
Päivitetty 13.1.2023
1.2 Kaikki muut oikeudet teokseen jäävät Tekijälle.
1.3 Kustantaja ei saa luovuttaa edelleen tähän sopimukseen perustuvia oikeuksiaan. Oikeudet siirtyvät kuitenkin kustannusliikkeen tai sen osan luovutuksen yhteydessä.
2. Aineisto ja käsikirjoitus
2.1 Tekijä luovuttaa valmiin käsikirjoituksen Kustantajalle ______ mennessä. Mikäli Tekijä ei luovuta käsikirjoitusta Kustantajalle sovittuun ajankohtaan mennessä, Kustantajan tulee asettaa Tekijälle uusi kohtuullinen määräaika. Mikäli Tekijä ei luovuta valmista käsikirjoitusta uuteen määräaikaan mennessä, Kustantajalla on oikeus purkaa kustannussopimus ilmoittamalla siitä Tekijälle kirjallisesti. Tekijä on tällöin velvollinen palauttamaan saamansa tekijänpalkkion ennakon.
2.2 Mikäli osapuolet erikseen sopivat, käsikirjoitus sisältää myös ehdotuksen kuvasuunnitelmaksi. Kustantaja päättää Tekijää kuultuaan kuvasuunnitelman mukaisesta kuvituksesta ja vastaa sen kustannuksista. Tekijän kanssa sovitaan erillisestä palkkiosta, mikäli hänen edellytetään hankkivan teokseen tulevaa kuva-aineistoa.
2.3 Tekijä vastaa siitä, ettei hänen luovuttamansa käsikirjoitus tai muu aineisto loukkaa kolmannen osapuolen tekijänoikeuslain mukaisia oikeuksia, kunniaa, yksityisyyttä tai liikesalaisuutta.
2.4 Kustantaja suorittaa käsikirjoituksen tavanomaisen kielellisen ja asiatarkistuksen kustannusalalla noudatettavan hyvän tavan mukaisesti. Kustantaja ei saa ilman Tekijän suostumusta muuttaa teosta enempää kuin tällainen toimitustyö edellyttää. Tekijällä on oikeus oikaista käsikirjoituksessa ilmenneet virheet teosta olennaisesti muuttamatta; Kustantajalla on oikeus oikaista virheet, jos Tekijä ei niitä oikaise. Uusintapainoksiin tehtävistä sisällöllisistä korjauksista ja lisäyksistä sovitaan erikseen.
2.5 Kustantaja päättää Tekijää kuultuaan teoksen painoasun, typografian ja kannen.
3. Teoksen julkaiseminen ja painosmäärä
3.1 Kustantajan tulee julkaista teos ____________ kuluessa valmiin käsikirjoituksen luovuttamisesta. Mikäli näin ei menetellä, Tekijällä on oikeus purkaa kustannussopimus ja pitää saamansa tekijänpalkkion ennakko.
3.2 Ensimmäisen painoksen suuruus on vähintään ______ kappaletta. Kustantajalla on oikeus ottaa teoksesta uusintapainoksia. Kustantajan tulee toimittaa Tekijälle selvitys kulloinkin valmistettujen kappaleiden määrästä.
4. Tekijänpalkkio
4.1 Kustantaja maksaa myynnin mukaan progressiivisesti nousevana tekijänpalkkiona X–Y % saamastaan arvonlisäverottomasta myyntitulosta. Kustantajan saamalla myyntitulolla tarkoitetaan hintaa, jonka kirjakauppa tai muu vähittäismyyjä kustantajalle maksaa. Kustantajan omassa suoramyynnissä myyntitulo on asiakkaan maksama veroton hinta.
Painettu kirja:
Tekijänpalkkion maksu on porrastettu myynnin mukaan seuraavasti:
- vähintään 20 prosenttia, kun myynti on 1–1 000 kappaletta
- perusprosentti + X (esim. 2–3 %), kun myynti on 1 001–3 000 kappaletta
- perusprosentti + X (esim. 4–6 %), kun myynti on yli 3 001 kappaletta
(Edellä mainituissa esimerkkimyyntimäärissä lähtökohtana on, että teoksen ensipainoksen suuruus on 1 000 kappaletta. Progression rajat määritellään kulloisenkin painoksen koon mukaisesti.)
Tarvepainatus (Print on Demand, PoD):
- Sama tekijänpalkkio kuin yllä.
E-kirja:
- Sama tekijänpalkkio kuin painetussa kirjassa, kun myynti on 1–100 kappaletta
- 30 %, kun myynti on 101–1 000 kappaletta
- 40 %, kun myynti on 1 001–2 000 kappaletta
- 50 %, kun myynti on yli 2 000 kappaletta
Muu sähköinen julkaisu:
- Ks. ohjeistus.
Sähköinen lukuaikapalvelu:
- Ks. ohjeistus.
Äänikirja:
- Sama tekijänpalkkio kuin painetussa kirjassa. Ks. ohjeistus.
4.2 Tekijäryhmän jäsenet sopivat tekijänpalkkion jakautumisesta ryhmän jäsenten välillä ja ilmoittavat tästä kirjallisesti Kustantajalle.
4.3 Tekijänpalkkion ennakkona Kustantaja maksaa sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä neljäsosan ja käsikirjoituksen luovutuksen yhteydessä toisen neljäsosan teoksen ensimmäisen vuoden arvioidusta tekijänpalkkiosta. Tekijänpalkkion ennakko vähennetään myynninmukaisesta tilityksestä.
4.4 Kustantaja tekee kunkin kalenterivuoden myynnistä Tekijälle laskelman ja suorittaa palkkion viimeistään kyseistä kalenterivuotta seuraavan vuoden ______kuun loppuun mennessä.
4.5 Mikäli Tekijä epäilee palkkiolaskelman oikeellisuutta, Kustantaja on Tekijän pyynnöstä velvollinen tarkistamaan laskelman ja oikaisemaan mahdollisen virheen. Mikäli Tekijä ja Kustantaja eivät pääse asiasta yhteisymmärrykseen, Tekijällä on oikeus omalla kustannuksellaan selvittää palkkiolaskelman oikeellisuus nimeämänsä tilintarkastajan avulla. Mikäli selvityksen perusteella palkkiolaskelmassa ilmenee virhe, Kustantaja vastaa selvityksestä aiheutuneista kustannuksista.
5. Teoksen markkinointi
Kustantaja päättää teoksen markkinoinnista, markkinointitavoista ja muista myynninedistämistoimenpiteistä sekä vastaa näistä aiheutuvista kustannuksista. Näihin tarkoituksiin Kustantajalla on oikeus jakaa teoksen ilmais- ja arvostelukappaleita. Tekijänpalkkiota ei makseta Tekijän saamista vapaakappaleista eikä Kustantajan jakamista ilmais- tai arvostelukappaleista.
6. Vapaakappaleet, alennushinta ja jäännöserä
6.1 Tekijä saa 30 vapaakappaletta teoksen ensimmäisestä painoksesta ja 10 vapaakappaletta kustakin seuraavasta painoksesta. Tarvepainatuksen osalta vapaakappaleista sovitaan erikseen. Sähköisestä versiosta tekijä saa X kappaletta käyttö-, lataus- tai lukuoikeuksia. Tekijä saa käyttöoikeuden lukuaikapalveluun.
6.2 Tekijä voi halutessaan hankkia omaa teosta kustantajalta ______ %:n alennuksella.
6.3 Kun painoksen ilmestymisestä on kulunut ______ vuotta, Kustantaja voi myydä tai hävittää teoksen jäännöserän haluamallaan tavalla. Myynnistä maksetaan sopimuksen mukainen palkkio. Tekijälle on kuitenkin annettava ensisijainen oikeus lunastaa itselleen jäännöserä tai sen osa valmistuskustannuksia vastaan. Mikäli Kustantaja myy tai hävittää teoksen tämän sopimuskohdan mukaisesti, teos katsotaan loppuunmyydyksi ja kaikki Tekijän Kustantajalle luovuttamat oikeudet palautuvat takaisin Tekijälle.
7. Käännösoikeudet
7.1 Käännösoikeuksista on sovittu seuraavaa:
( ) Tekijä pidättää käännösoikeudet itsellään.
( ) Tekijällä ja Kustantajalla on rinnakkainen oikeus sopia käännösoikeuksista.
( ) Tekijä luovuttaa Kustantajalle yksinoikeuden sopia käännösoikeuksista.
7.2 Käännösoikeuden haltijalla on oikeus tarjota teosta toisen kustannusliikkeen julkaistavaksi muulla kuin suomen kielellä Suomessa tai muissa maissa. Mikäli Kustantaja on välittänyt käännösoikeudet, myytyjen kustannusoikeuksien tuotosta Tekijä saa 75 % ja kustantaja 25 %.
7.3 Kustantajan tulee tilittää Tekijälle kuuluva osuus myytyjen kustannusoikeuksien tuotosta ______ kuukauden kuluessa maksun saapumisesta. Kustantajalla on velvollisuus toimittaa Tekijälle tiedoksi toiselta kustannusliikkeeltä saamansa selvitykset käännösteosten myynnistä, joiden avulla Tekijä voi seurata, että tilitykset ovat tapahtuneet asianmukaisesti.
8. Kilpailukielto
Tekijä ei saa kustannussopimuksen voimassaoloaikana julkaista itse tai toisen kustantamana teosta, jonka voidaan katsoa olennaisilta osin kilpailevan tässä sopimuksessa tarkoitetun teoksen kanssa.
9. Kustannusoikeuksien palautuminen
9.1 a Sopimus koskee vain painettua teosta
Jos teos on loppuunmyyty, ja kustantajalla on oikeus ottaa teoksesta uusintapainos, kustantajalla on tekijänoikeuslain mukaan tekijän pyynnöstä yksi vuosi aikaa ottaa teoksesta uusi painos. Jollei kustantaja käytä tätä oikeuttaan määräajassa, kustannussopimus purkautuu ja teoksen taloudelliset tekijänoikeudet palautuvat takaisin tekijälle ilman eri toimenpiteitä.
Tekijänoikeuslain säännös on tahdonvaltainen eli kustannussopimuksessa voidaan sopia myös toisin, esimerkiksi lyhyemmästä ajasta, jonka puitteissa kustantajan tulee ottaa uusintapainos. Oikeudet eivät palaudu tekijälle, jos kustantaja päättää pyynnön jälkeen ottaa teoksesta uuden painoksen. Tällöin teos tulee jälleen saataville ja myyntiin kummankin osapuolen etujen mukaisesti.
Teos katsotaan loppuunmyydyksi luonnollisesti silloin, kun painos on tosiasiallisesti myyty loppuun. Joissain tilanteissa teos voidaan katsoa loppuunmyydyksi jo aiemmin. Mikäli kustantajalla on varastossaan teosta vain muutama kappale eikä teos tosiasiassa enää ole yleisön saatavilla, se voidaan katsoa loppuunmyydyksi. Jotta tekijä tietää teoksensa myynnistä ja voi siten tehokkaasti valvoa oikeuksiaan, hänen kannattaa seurata tilityslaskelmissa näkyviä myynti- ja varastomääriä. Tarvittaessa kustantajalta voi myös erikseen pyytää tietoa siitä, kuinka paljon teosta on vielä myymättä ja onko kustantajalla aikomus ottaa teoksesta uusintapainos.
Print on Demand -kirjojen osalta oikeuksien palautuminen ei voi olla sidottu painoksen loppuunmyymiseen. Oikeuksien palautuminen voidaan sitoa esimerkiksi tiettyyn aikarajaan sekä myytyyn kappalemäärään tai tekijänpalkkion euromäärään.
Mikäli painettu teos on myyty loppuun eikä Kustantaja ole Tekijän sitä kirjallisesti pyydettyä ottanut teoksesta 9 kuukauden kuluessa uusintapainosta, painetun teoksen oikeudet palautuvat tekijälle. Mikäli e-kirjaa ei ole edellisen kalenterivuoden aikana myyty ______ kappaletta enempää / tekijän saama palkkio ei ole ylittänyt ___ euroa, Tekijällä on oikeus pyytää Kustantajalta sähköisten oikeuksiensa palauttamista. Kustannussopimus päättyy välittömästi kaikkien oikeuksien palauduttua.
9.1 b Sopimus koskee sekä painettua että sähköistä kirjaa
Tekijänoikeudet voivat palautua eri aikaan eri julkaisumuotojen osalta. Tekijä voi siis saada painettuun teokseen kohdistuvat oikeutensa takaisin, vaikka sähköiset julkaisuoikeudet jäisivät vielä kustantajalle. Kustantaja on esimerkiksi voinut myydä loppuun painetun teoksen eikä ole halukas ottamaan uusintapainosta, mutta haluaa pitää kirjan sähköisessä muodossa edelleen saatavilla. Tekijän on myös mahdollista sopia, että hän luovuttaa sähköiset oikeudet vain määräajaksi. Tällöin oikeudet palautuvat tekijälle automaattisesti määräajan päätyttyä, elleivät osapuolet toisin sovi.
Tekijän mahdollisuutta käyttää palautuneita oikeuksia saattaa kuitenkin käytännössä rajoittaa kilpailukielto. Jos vain osa oikeuksista palautuu, tekijän on syytä keskustella kustantajan kanssa mahdollisuuksistaan käyttää palautuneita oikeuksia.
Mikäli painettu teos on myyty loppuun eikä Kustantaja ole Tekijän sitä kirjallisesti pyydettyä ottanut teoksesta 9 kuukauden kuluessa uusintapainosta, painetun teoksen oikeudet palautuvat tekijälle. Mikäli e-kirjaa ei ole edellisen kalenterivuoden aikana myyty ______ kappaletta enempää / tekijän saama palkkio ei ole ylittänyt ___ euroa, Tekijällä on oikeus pyytää Kustantajalta sähköisten oikeuksiensa palauttamista. Kustannussopimus päättyy välittömästi kaikkien oikeuksien palauduttua.
9.1 c Sopimus koskee vain sähköistä julkaisua
Mikäli teos on julkaistu vain sähköisenä, oikeuksien palautuminen ei voi olla sidottu siihen, että teos on loppuunmyyty eikä enää yleisön saatavilla. Sähköisiä teoksia on mahdollista pitää – ainakin näennäisesti – yleisön saatavilla loputtomiin. Tekijänoikeuslaissa ei ole säännöksiä sähköisten oikeuksien palautumisesta, joten on tärkeää, että kustannussopimuksessa määritellään oikeuksien palautumisen ehdot. Sähköisten julkaisujen saatavilla pitäminen on kustantajalle lähes ilmaista, eikä teoksen markkinointiin välttämättä ole erityistä kannustinta. Mikäli sähköisen julkaisun oikeuksien palautumisesta ei ole sovittu kustannussopimuksessa selkeästi, oikeudet voivat jäädä makaamaan kustantajalle tämän pitäessä teosta saatavilla esimerkiksi verkkokaupassa.
Yhdistyksemme suosittelee, että kustannussopimuksiin kirjataan sopimusehto, jonka mukaan sähköisen julkaisun oikeuksien palautuminen on sidottu esimerkiksi teoksen myyntimääriin tai tekijälle maksetun palkkion suuruuteen. Mikäli teosta ei ole sovittuna ajanjaksona myyty ollenkaan tai sitä on myyty vain muutama kymmenen kappaletta, tekijällä tulisi olla oikeus pyytää kustannusoikeuksia takaisin itselleen. Oikeuksien palautuminen voitaisiin sitoa myös tiettyyn tekijänpalkkion euromäärään, jonka alittuessa kerran tai useammin tekijällä olisi oikeus pyytää oikeutensa takaisin. Tekijän on myös mahdollista sopia, että hän luovuttaa sähköiset oikeudet vain määräajaksi. Tällöin oikeudet palautuvat tekijälle automaattisesti määräajan päätyttyä, elleivät osapuolet toisin sovi
Mikäli sähköistä julkaisua (e-kirja, muu sähköinen julkaisu) ei ole edellisen kalenterivuoden aikana myyty ______ kappaletta enempää / tekijän saama palkkio ei ole ylittänyt ___ euroa, Tekijällä on oikeus pyytää Kustantajalta oikeuksiensa palauttamista. Kustannussopimus päättyy välittömästi kaikkien oikeuksien palauduttua.
10. Sopimuksen päättäminen
10.1 Osapuolilla on oikeus purkaa sopimus, mikäli toinen osapuoli rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja. Sopimuksen päättyessä tai purkautuessa kaikki Tekijän luovuttamat oikeudet palautuvat Tekijälle.
10.2 Kustannussopimus on mahdollista irtisanoa päättymään 6 kuukauden kuluttua kirjallisesta irtisanomisilmoituksesta. Oppimateriaalien osalta irtisanominen on mahdollista 10 vuoden ja muiden teosten osalta 5 vuoden kuluttua teoksen julkaisemisesta. Irtisanomisajan päättyessä kaikki Tekijän luovuttamat oikeudet palautuvat Tekijälle.
11. Erimielisyyksien ratkaiseminen
Mikäli osapuolet eivät pääse neuvotteluteitse yhteisymmärrykseen tätä sopimusta koskevasta asiasta, erimielisyys ratkaistaan Helsingin käräjäoikeudessa tai markkinaoikeudessa.
12. Sopimuskappaleet
Tätä sopimusta on tehty kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.
13. Sopimuksen voimaantulo
Sopimus tulee voimaan, kun kummatkin sopimuksen osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.
Tätä sopimusta on tehty kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.
Helsingissä ______. päivänä __________kuuta 202__
__________________ _____________________
Tekijä Kustantajan edustaja
tietokirjailija X Oy
Päivitetty 13.1.2023