10 vuotta ja 1000 jaettua tietokirjastipendiä – millaisia tietokirjoja hakijat lukevat?

Olemme jakaneet tietokirjastipendejä kymmenen vuotta, ja tulevien kevätjuhlien jälkeen kaiken kaikkiaan tuhat nuorta on saanut sadan euron arvoisen tunnustuksen ahkerasta tietokirjojen lukemisesta. Stipendien tarkoituksena on palkita tietokirja-ahmatteja ja kannustaa yhä useampia tietoteosten pariin.
Tietokirjastipendin voi saada peruskoulun päättöluokan oppilas tai toisen asteen opiskelija, ja stipendit myönnetään opettajan tekemän hakemuksen perusteella. Hakemuksessa tulee mainita oppilaan lukemia tietokirjoja. Vuosien aikana kertyneistä kirjalistoista voikin tehdä muutamia havaintoja.
Yleisellä tasolla mainittujen tietokirjojen lajeissa näkyvät yleiset tietokirjallisuuden trendit, eli historiateosten ja elämäkertojen suosio. Historiassa nuoria kiinnostaa erityisesti toinen maailmansota ja holokausti, elämäkerroissa taas urheilijat ja tunnetut henkilöt, kuten Kimi Räikkönen tai Michelle Obama.
Aiheista selkeät kestosuosikit ovat tähtitiede ja maailmankaikkeus, kuten Esko Valtaojan ja Stephen Hawkingin teokset. Viime vuosina varsinaiseksi hittikirjailijaksi on noussut Yuval Noah Harari maailmaa selittävillä ”brainy books” -teoksillaan.
Yksittäisistä aiheista eniten suosiotaan on kasvattanut psykologia. Jo yhdeksäsluokkalaisten hakemuksissa on Liisa Keltikangas-Järvisen temperamenttia käsitteleviä teoksia, ja esimerkiksi aivoista kirjoittaneen Minna Huotilaisen teokset toistuvat hakemuksissa vuosi vuodelta enemmän. Toisen asteen opiskelijat valmistautuvat usein myös jatko-opintoihin lukemalla tietokirjoja erityisesti lääketieteen ja psykologian aloilta.
Myös ajankohtaisuus näkyy kirjalistojen aihepiireissä. Jos otsikoihin on noussut Venäjä, on listattu Ville Haapasalon teoksia, ja jos puolestaan talous on puhuttanut, on listoille kertynyt Sixten Korkmanin kirjoja. Lukukielenä on suomen lisäksi yhä useammin englanti tai muut vieraat kielet.
Usein tietokirjat ovat stipendiä hakeville nuorille tapa oppia lisää omasta harrastuksesta, joiden kirjo vaihtelee esimerkiksi musiikista valokuvaukseen ja urheilusta luontoon.
Ilahduttavinta on, että hakemuksista paistaa nuorten innostus ja halu syventää ymmärrystään: nuoret lukevat tietokirjoja tiedonhalusta ja lukemisen ilosta. Opettaja, hae oppilaallesi stipendiä 31.3. mennessä!
Eveliina Laurila on Suomen tietokirjailijoiden tiedottaja. Tietokirjastipendit ovat haussa 31.3. asti. Lisätiedot ja hakulomake täällä.