Siirry sisältöön

Eenariina Hämäläinen: Oppikirjailijan on osattava aistia yhteiskunnan muutosta

Faktahommissa-blogi 15.1.2025 Eenariina Hämäläinen
Vaaleahiuksinen nainen hymyilee kameralle

Opetussuunnitelman perusteet (ops) määräävät Suomessa opetuksen sisällön ja tavoitteet. Opettajilla ja oppikirjoilla on kuitenkin paljon valtaa siihen, mitä asioita painotetaan, millaista kieltä käytetään ja millainen kuva maailmasta ja ihmisistä oppilaille annetaan. Reilu kymmenen vuotta sitten esimerkiksi historian oppikirjoissa käytettiin yleisesti sanaa “intiaani” ja näkökulma oli varsin Eurooppa- ja mieskeskeinen. Nyt oppikirjoissa käytetään jo inklusiivisempaa kieltä ja tehdään laajemmin näkyväksi inhimillistä moninaisuutta.

Jotta uusia näkökulmia mahtuu mukaan, pitää jostain vanhasta luopua. Monen oppiaineen oppikirjoihin on vuosikymmenten aikana muodostunut eräänlainen vakaa kaanon, kokoelma asioita, jotka yksinkertaisesti “pitää” olla mukana, vaikka niitä ei opsiin olisi kirjattukaan. Tuon kaanonin murtaminen ei ole helppoa. Väitän, että keskeinen osa oppikirjailijan ammattitaitoa on osata aistia yhteiskunnan muutosta, lukea hiljaisia signaaleja ja päivittää oppikirjoja vastaamaan nykyajan arvoja ja vaatimuksia. Se on myös oppikirjailijan eettinen velvollisuus. Kyse ei ole aikuisten woke-kulttuurisodista, vaan jokaisen lapsen ja nuoren oikeudesta tulla nähdyksi ja tulevien sukupolvien oikeudesta elinkelpoiseen maapalloon.

Mikä on tekoälyn rooli opetussuunnitelman tulkinnan uudistamisessa? On syytä epäillä, että ainakin vielä tekoäly oppikirjailijana toisintaisi olemassa olevaa kaanonia, sillä tekoäly on koulutettu, no, sillä kaanonilla. Mutta voi olla myös niin, että jo lähitulevaisuudessa tekoäly kirjoittaa rohkeampia, tulevaisuusorientoituneempia ja inklusiivisempia oppikirjoja kuin ihmiset. Mitä oppikirjailijoiden rooliksi silloin jää? 

Koneet veivät räätäleiden ja kankaankutojien työt ensimmäisessä teollisessa vallankumouksessa. Joku ammattiylpeä käsityöläinen saattoi vielä elättää itsensä mittatilauspukuja tekemällä, mutta valtaosalle edessä oli työ tehtaan valvomossa tai liukuhihnalla. Ovatko tulevaisuuden oppikirjailijat töissä tekoälyn apureina, prompt engineereina? Ehkä muutama harva kirjoittaa vielä itse ja toivoo, että inhimillisyys brändinä myy. Miltä kuulostaisi itsensä homo sapiensin kirjoittama eksklusiivinen luomuoppikirja?

Eenariina Hämäläinen (FT) on tamperelainen opettaja, oppikirjailija ja puhuja. Hämäläinen on vuoden 2024 oppikirjailijapalkittu. Hän on mukana Educa-messujen Tekoäly ja oppimateriaalit – Miten käy laadun? -paneelissa 24.1.2025 klo 15.00 (Tieto-lava).

Takaisin sivulle Faktahommissa-blogi