Noora Mustajoki: Moniääninen tietokirjailija

Yhdistyksen vuosikokouksissa on parina viime vuonna kuulunut kiivasta keskustelua.
Ajattelin kyseenalaistamista ja kritiikkiä eilen koulutuksessa, jonka aiheena oli ryhmädynamiikka. Kouluttaja muistutti, ettei ”liian hyvää ilmapiiriä” kannata tavoitella. Harmonia on liikkumaton, ja silloin loppuvat myös luovat ristiaallot.
Osallistuin vastikään myös Tietokirjallisuuden näkyvyys -työryhmän kokoukseen. Keskustelu oli erinomaista, puhuimme muun muassa siitä, että tietokirjoittaminen saatetaan mieltää tiedon kokoamiseksi; työksi, joka ei ole luovaa.
Mutta kirjoittaminen on aina luovaa työtä. Eikä se synny pelkästä harmoniasta.
Tietokirjailijat ovat heterogeeninen ryhmä. 80 prosenttia Suomessa julkaistavista kirjoista on tietokirjoja, ja yhdistyksessämme on yli 3 300 jäsentä. Olemme moniääninen, laaja ja ilmeikäs joukko.
Aloitin Suomen tietokirjailijoiden hallituksessa vuosi sitten. Minun ääneni kuuluu Lapista ja kirjastomaailmasta. En ole tutkija, olen tullut kirjailijaksi pitkän toimittajakokemuksen kautta, ja kuten valtaosa tietokirjailijoista, kirjoitan päivätyön ohessa. Harva yhdistyksemme jäsenistä elää pelkällä kirjoittamisella, ja vaikka apurahakäytäntöihin kaivataan tietokirjailijoiden osalta kipeästi muutosta, on erilaisen kokemuksen ja asiantuntijuuden yhdistelmä, kokemus myös muusta kuin kirjoittamisesta, suuri rikkaus.
Tämä näkyy myös yhdistyksemme hallitustyössä. Edustamme eri aloja, ikäluokkia ja maailmankuvia, mutta koen jokaisen äänen arvokkaana. Perusteellista ja rakentavaa keskustelua on käyty muun muassa vaalivaliokunnan tarpeellisuudesta, yhdistyksen kannanotoista ja tekoälyn käytöstä (kokeilin sparrata tätä blogitekstiä Clauden kanssa, tekoäly ehdotti lisättäväksi: ”tietokirjallisuuden kenttä on kuin pohjoinen tähtitaivas, loputon ja kiehtova”).
Toisen hallitusvuoteni alkaessa olemme isojen aiheiden äärellä. Yhteistyö järjestökentällä ja edunvalvontatyö korostuvat nykyisessä maailmantilanteessa. Samojen asioiden toistaminen ja jatkuva keskustelu vaativat kärsivällisyyttä, mutta ovat välttämättömiä. Erityisen tärkeää on toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset tietokirjailijat, myös nuoremman polven tekijät – sekä pitää yllä jatkuvaa dialogia jäsenistössämme. Osaamista ja uusia ideoita meiltä ei nimittäin puutu.
Ryhmien dynamiikasta puhuttaessa ”kuohuntavaihe” on ryhmän muodostumisen kannalta olennainen. Siinä mitataan luotettavuutta, turvallisuutta ja erilaisuuden sallimista. Sen on mahdollisuus johtaa vaiheeseen, jossa oma ja muiden erilaisuus hyväksytään ja samalla halutaan pitää ryhmästä kiinni.
Suomalaisen tietokirjallisuuden tulevaisuutta rakentaa monipuolinen ja keskustelukykyinen joukko. On inspiroivaa olla mukana tässä luovassa työssä.
Kirjoittaja Noora Mustajoki on yhdistyksen hallituksen jäsen, kustannustoimittaja ja Kittilän kirjastotoimenjohtaja. Hän on kirjoittanut erityisesti naiseuteen liittyvistä aiheista, ja hänen kahdeksas tietokirjansa Naisen toinen kevät – kaikki vaihdevuosista ilmestyy helmikuun lopulla.