Apurahahakemukset heijastavat vallitsevaa aikaa

Syksyn 2024 haussa apurahahakemuksia saatiin ennätysmäärä, joten apurahatoimikunta oli varsin hyvin työllistetty; voidaan puhua jopa suururakasta. Kuten yleensä, nytkin saatiin paljon oppikirjoihin liittyviä hanke-esityksiä. Erilaiset elämäkerrat olivat totuttuun tapaan myös hyvin edustettuina.
Hakemusten lukeminen on mielenkiintoista puuhaa, koska ne heijastavat aina jollain tavalla omaa aikaansa. Tällä kertaa oli paljon kirjahankkeita vireillä erityyppisestä johtamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Samoin mielenterveysaiheisia kirjoja on tekeillä runsaasti. Tässä saattaa hyvinkin olla taustalla korona-ajan ongelmat, joiden selvittelyä jatketaan nyt jälkikäteen. Varmasti pandemian ajan erityisolosuhteista on kaikilla paljon opittavaa ja on hyvä, että näitä kokemuksia ja ajatuksia saadaan myös kirjalliseen muotoon. Tässä meillä eri alojen tietokirjailijoilla on oma merkittävä panoksemme; jaamme omia kokemuksiamme ja asiantuntemustamme lukijoille.
Ensi keväästä alkaen apurahojen haku lyhenee pariin viikkoon (kevät: 1.–15.3. ja syksy: 1.–15.9.), joten toimiston väelle ja apurahalautakunnan jäsenille jää enemmän aikaa hakemusten käsittelyyn ja arviointiin. Hakemuksen valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka jo ennen hakuajan alkua.
FT Kai Myrberg työskentelee Suomen ympäristökeskuksessa johtavan tutkijana. Hän on ollut Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksessa vuodesta 2019 lähtien ja apurahalautakunnassa vuodesta 2020.
Seuraavan kerran Suomen tietokirjailijat ry:n työskentelyapurahaa voi hakea maaliskuussa 2025.