Faktahommissa-blogi
Faktahommissa on Suomen tietokirjailijat ry:n blogi, jossa tietokirjailijat ja tietokirjojen ystävät kirjoittavat tietokirjallisuuden merkityksestä, sen tekemisestä, lukemisesta ja tietokirjallisuuden nykytilasta.
Blogitekstit ilmestyvät vuonna 2025 kerran kuussa.
#faktahommissa
Blogikirjoitukset
Kuntavaalit tulevat pian – oletko valmis?
Suomessa pidetään kuntavaalit 13. huhtikuuta. Silloin valitaan uudet kuntapäättäjät seuraavalle nelivuotiskaudelle hoitamaan muun muassa koulutukseen ja kulttuuritoimeen liittyviä asioita. Nämä asiat koskettavat tavalla tai toisella käytännössä jokaista suomalaista. Siitä huolimatta edellisissä kuntavaaleissa lähes puolet äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Toivottavasti tällä kertaa käy toisin ja kansalaiset oikeasti kiinnostuvat siitä, ketkä päättävät heidän arkeensa vaikuttavista asioista.
Suomalaiskoululaisten oppimistulokset ovat jatkaneet laskuaan. Erityisen huolestuttavaa on suomalaislasten ja -nuorten lukutaidon nopea heikkeneminen. Tästä ei voi syyttää esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten koululaisten osuuden kasvua, koska lukutaidon surkastuminen on todellisuutta maan joka kolkassa ja koskettaa kaikkia sosioekonomisia ryhmiä. Kehitykselle on varmasti monia syitä, mutta useat tutkimukset osoittavat, että ilmiö palautuu aikuisten valintoihin: mitä enemmän vanhemmat lukevat kotona, sitä todennäköisempää on, että myös lapset tarttuvat kirjoihin.
Suomessa lukeminen on jokaisen ihmisen perusoikeus. Meillä on sekä peruskoulu että kirjasto. Molemmat ovat yhteiskunnan ylläpitämiä palveluja, joiden rahoituksesta ja toiminnasta päätetään kuntatasolla. Kuntapäättäjät voivat siis vaikuttaa siihen, kuinka monena päivänä viikossa kirjastot ovat auki, missä määrin kirjastoista löytyy luettavaa, ja millä tavalla kirjat ovat kuntalaisten saatavissa. Erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastuksen kannalta on merkittävää, ovatko kirjastot vain kirjavarastoja vai paikkoja, joissa tapahtuu mielenkiintoisia asioita, jotka houkuttavat ensikertalaisiakin tulemaan kirjallisuuden äärelle.
Kuntapäättäjien vallassa on se, onko koululaisella käytettävissään ajantasaiset ja ehjät oppikirjat, joita saa tuoda myös kotiin, vai opiskellaan tulevaa elämää varten risaisista kierrätysmateriaaleista. Kuntapäättäjät vaikuttavat niihinkin päätöksiin, voiko opettaja valita painetun ja digitaalisen oppimateriaalin väliltä oppilaan tarpeista vai säästötavoitteista lähtien.
Edellä sanotun lisäksi kuntapäättäjillä on valta vaikuttaa myös siihen, millaisissa tiloissa oppimistyötä tehdään. Ja siihen, onko kunnan kirjasto tila, jota kuntalainen ylpeästi esittelee vieraspaikkakuntalaisellekin, vai kiinteistöhuollon kauhuesimerkki.
Entäs me? Niin, meillä on valta antaa äänemme sille, ketkä näistä asioista päättävät puolestamme.
Timo Tossavainen on Suomen tietokirjailijoiden hallituksen puheenjohtaja.