Stipendiepolitik

Stipendiepolitik

Finlands facklitterära författare rf strävar genom sin stipendiepolitik till att främja ett högklassigt skrivande av facklitteratur. Med facklitterärt verk avses en publikation som riktar sig till en bred publik eller en särskild målgrupp, och som innehåller väl underbyggda fakta. Ett facklitterärt verk kan publiceras i tryckt eller elektronisk form och ska ha ett ISBN-nummer eller någon annan behövlig identifikator.

  1. Finlands facklitterära författare rf beviljar på basis av ansökan arbetsstipendier för kreativt skrivarbete i syfte att skapa ett nytt facklitterärt verk eller uppdatera uppgifter i ett redan publicerat facklitterärt verk eller skriva en artikel som ingår i ett kommande facklitterärt verk samt för att skriva fackboksrecensioner.

    Föreningen beviljar dessutom på basis av ansökan projektstipendier för inköp av utrustning som stöder det facklitterära arbetet, resa och övernattningar som sammanhänger med det facklitterära skrivprojektet samt utbildning i samband med det facklitterära skrivandet.

  2. Ansökan om arbetsstipendier utlyses två gånger i året, stipendierna för våren i mars och stipendierna för hösten i september. Vårens ansökan är en särskild ansökan och innehåller fyra olika stipendiekategorier. Det halvåriga stipendiet i vårens ansökan är avsett för fritt skapande facklitterärt arbete på heltid med tjänstledighet från förvärvsarbete under cirka ett halvt år. Höstens ansökan är en allmän ansökan, där du kan söka allmänna arbetsstipendier. Om arbetsstipendierna meddelas i medlemsbrevet, på föreningens nätsidor och i rikstidningarna.

    Projektstipendier kan sökas året om. En mer exakt tidtabell för behandlingen av ansökningarna meddelas på föreningens nätsida.

  3. Stipendium kan beviljas en aktör som tidigare har skrivit facklitterära verk ensam eller som medlem i en grupp. Detta gäller inte det stipendium i vårens ansökan som är avsett för skrivande av facklitterärt debutantverk eller fackboksrecensioner.

    Föreningens stipendier är personliga och beviljas därför inte åt grupper eller sammanslutningar. Medlemmarna i en arbetsgrupp kan ansöka om stipendier genom personliga ansökningar.

  4. Medlen som används för föreningens stipendier är upphovsrättsliga kopieringsersättningar som inkasserats av Kopiosto och redovisas kollektivt. Den Kopiostofullmakt som getts till föreningen är ett viktigt kriterium vid beviljandet av stipendier.

  5. Arbetsstipendiet är avsett att täcka levnadskostnaderna under tiden för skrivandet av manus till fack- eller läroböcker.

    Arbetsstipendium beviljas inte för skönlitterärt arbete, vetenskaplig forskning, video- eller filmmanus, skrivande av tidningsartiklar, redigeringsarbete, illustration, grafisk planering, ombrytning, översättning, tryckkostnader, skrivarvoden för utomstående aktörer, fotografering, resekostnader eller andra kostnader i samband med skrivarbetet.

    Däremot beviljas projektstipendier med fortlöpande ansökningstid för kostnader i samband med skrivandet av manus för ett facklitterärt verk.

  6. Sökanden kan för varje enskilt fackboksprojekt erhålla arbets- och resestipendium endast en gång.

  7. Sökanden kan inte få ett nytt stipendium om redovisningen av ett tidigare erhållet motsvarande stipendium som beviljats av föreningen inte har godkänts.

    Ett arbetsstipendium redovisas i det skede då det kreativa skrivarbetet har publicerats som facklitterärt verk eller fackboksrecensioner. Användningen av ett projektstipendium intygas genom betalningskvitton och redovisningen måste göras inom sex månader från det att stipendiet beviljats.

    Om det har gått över 10 år sedan slutet på det år då stipendiet beviljades, och stipendiet inte har redovisats, anses redovisningsplikten för stipendiet ha upphört och redovisningen behöver inte längre göras. Efter detta finns det inte något hinder för beviljandet av ett nytt arbetsstipendium.

  8. Besluten om arbetsstipendier bereds i stipendiekommissionen. Alla beslut om stipendier fattas av föreningens styrelse.

    Stipendieansökan bör bygga på en godtagbar plan.

    Stipendierna beviljas efter prövning och beviljas inte retroaktivt för ett redan genomfört projekt.

    Styrelsen tar då den fattar beslut om stipendium i beaktande förutom kvaliteten på ansökningarna också de motsvarande stipendier sökanden tidigare har erhållit från föreningen, så att stipendier kan beviljas en vid krets av sökande.

    Vid behandlingen av ansökan om arbetsstipendium beaktas de stipendier sökanden från andra håll har erhållit för samma projekt.

  9. Stipendiet ska lyftas under det år det har beviljats. Utbetalningen av ett stipendium kan flyttas över till följande kalenderår genom en skild ansökan.  Om stipendiet inte då heller mottages, förfaller det automatiskt.

  10. Stipendiet får inte användas för något annat än det ändamål det har beviljats för.

    Sökanden intygar i stipendieansökan att uppgifterna hen uppgett är korrekta. Vid väsentliga förändringar i sökandens och projektets uppgifter bör sökanden utan dröjsmål kontakta föreningens verksamhetsledare.

    Om mottagaren av arbetsstipendiet önskar byta tema för fackboksprojektet, ska lov för detta sökas av föreningens verksamhetsledare i det skede då manuskriptet för det nya projektet är på hälft.

    På motsvarande sätt ska för ändring av användningsändamålet för projektstipendiet skriftligt lov sökas av föreningens verksamhetsledare.

  11. Gällande arbetsstipendium ska i verket på försättsbladets baksida eller i förordet nämnas att verket har erhållit stöd från Finlands facklitterära författare rf.

Godkänt av styrelsen 18.4.2024