Julkaisut
Ajankohtaista
Julkaisut
Ida Henritius, Olli Löytty & Anne Mäntynen (toim.): Tietokirjallisuuden lajit ja rajat
Suomen tietokirjailijat täytti vuonna 2023 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistu uutuuskirja käsittelee tietokirjallisuuden eri lajeja. Ida Henritiuksen, Olli Löytyn ja Anne Mäntysen toimittama Tietokirjallisuuden lajit ja rajat (Gaudeamus) antaa tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden kentästä erityisesti Suomessa.
Urpu Strellman: Rajatonta tietoa – eli miten viedä suomalaista tietokirjallisuutta ulkomaille
Mitä kirjailijan pitää tehdä ja taitaa, jos haluaa tietokirjansa ulkomaiden markkinoille? Mikä on kustantajan rooli, ja mitä kirjallisuusagentit tekevät? Entä millainen tietokirjallisuus ylipäänsä kiinnostaa maailmalla? Näihin kysymyksiin vastaa Rajatonta tietoa -opas. Se esittelee kirjaviennin toimijat, käytännöt ja edellytykset ja piirtää kuvan siitä, mitä yksittäiseltä teokselta vaaditaan, jotta se voi päätyä ulkomaisen yleisön käsiin.
Timo Tossavainen ja Markku Löytönen (toim.): Sähköistyvä koulu – Oppiminen ja oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä
Sähköistyvä koulu tarjoaa asiantuntijoiden laatiman katsauksen oppimisen ja oppimateriaalien asemaan muuttuvassa tietoympäristössä. Miten oppimateriaalien sähköistyminen vaikuttaa oppimiseen ja opetukseen? Millaista on sähköisiä oppimateriaaleja tukeva pedagogiikka? Millaisia muutoksia oppimistyön ympäristössä on tapahtunut? Teos sisältää viisitoista artikkelia. Kirjoittajat ovat oppimisen, opetuksen ja kustantamisen ammattilaisia.
Pirjo Hiidenmaa, Markku Löytönen & Helena Ruuska (toim.): Oppikirja Suomea rakentamassa – Suomalainen oppikirjallisuus kautta aikojen
Oppikirja Suomea rakentamassa -teoksen artikkelit kuvaavat suomalaisen oppikirjallisuuden muutoksia ja tekevät näkyväksi oppikirjallisuuden vaikutuksen eri aineiden opetukseen.
Helena Ruuska, Markku Löytönen & Anne Rutanen (toim.): Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä
Artikkelikokoelma Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä on puheenvuoro käynnissä olevaan oppimateriaalikeskusteluun. Teoksen kirjoittajat ovat yliopistojen, koulujen ja kustannusmaailman asiantuntijoita.
Markku Löytönen, Tommi Inkinen & Anne Rutanen (toim.): Kirja muuttuvassa tietoympäristössä
Kirja-ala elää murroskautta. Digitalisoituminen vaikuttaa muun muassa kirjakauppoihin, kirjastoihin, kustantamoihin, kirjailijan työhön, tekijänoikeuksiin, oppimateriaaleihin ja ihmisten lukutottumuksiin. Millaisesta muutoksesta oikein on kyse?
Pirkko Leino-Kaukiainen: Tiedon taitajat – Suomen tietokirjailijat ry:n historia
Suomen tietokirjailijat ry ja Edita, Helsinki 2003. 253 sivua. Loppuunmyyty. Tietokirjailijoiden Liitto perustettiin 1961 ja Oppikirjantekijät ry 1972. Vuonna 1983 nämä yhdistyivät Suomen tietokirjailijat ry:ksi. Kirja-alan rakennemuutokset ovat luoneet sen toimintaympäristön, johon tietokirjallisuuden tekijät ovat eri aikoina sijoittuneet. Tätä taustaa vasten on myös tarkasteltava heidän yhdistystoimintansa kehitystä, suhdetta muihin alan tekijöihin ja järjestöihin sekä tietokirjallisuuden asemaa yhteiskunnassa.