Siirry sisältöön

Tekijänoikeuslain uudistus on hyväksytty eduskunnassa

Uutinen 28.2.2023

Pitkän ja monimutkaisen lainvalmistelun käynyt tekijänoikeuslain uudistus on vihdoin hyväksytty eduskunnassa. Hallituksen esitykset (HE 43/2022 vp & HE 313/2022 vp), joiden tarkoituksena on panna DSM-direktiivin edellyttämät muutokset täytäntöön, hyväksyttiin tällä viikolla eduskunnan käsittelyssä. Lainsäädännön muutosten on tarkoitus tulla voimaan tämän vuoden aikana.

Tekijänoikeuslain uudistus on nähnyt matkan varrella merkittäviä muutoksia. Viimeisimpänä käänteenä joulukuussa uutta tekijänoikeuslain 14 a §:ää muutettiin huomattavasti. Kyseisen säännöksen perusteella kaikkia teoksia, mukaan lukien koulutusmarkkinoille suunnattuja teoksia, voidaan käyttää opetuksen havainnollistamiseen myös silloin, jos sopimuslisenssiä tai muuta käyttölupaa ei ole lainkaan tarjolla tai helposti saatavilla. Kyseessä on uusi tekijänoikeuden rajoitus, josta maksetaan korvausta vain, jos teosta käytetään sopimuslisenssin tai käyttöluvan perusteella.

Suomen tietokirjailijat jätti yhdessä Suomen Kustannusyhdistyksen, Suomen tiedekustantajien liiton ja Suomen tiedetoimittajain liiton kanssa 14.12. lausunnon, jossa kritisoimme päätöstä säätää uudesta tekijänoikeuden rajoituksesta ilman tekijälle maksettavaa korvausta. Säännöksen tullessa voimaan on kuitenkin tärkeää huomata, että suurin osa kirjallisten teosten opetuskäytöstä tapahtuu sopimuslisenssien perusteella, joten muutoksella ei pitäisi olla merkittävää vaikutusta tekijöiden taloudelliseen asemaan.

Uudistuksiin sisältyy myös tekijän asemaa parantavia muutoksia, kuten tekijän selvitysoikeus teoksensa hyödyntämisestä sekä tekijän oikeus peruuttaa oikeudenluovutus, kun teosta ei ole hyödynnetty. Tiedotamme muutoksista myöhemmin tarkemmin. 

Lisätietoja eduskunnan sivuilla

Takaisin sivulle Uutiset