Warelius-palkinnot Merete Mazzarellalle ja Titta Putus-Hilasvuorelle
Pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori sekä historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kehittäjä saivat Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat 12 000 euron Warelius-palkinnot Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 30.6.2017.
Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot jaettiin Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa 30. kesäkuuta 2017 tietokirjailija Merete Mazzarellalle ja oppikirjailija Titta Putus-Hilasvuorelle. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Kahdentoistatuhannen euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni. Warelius-palkinto on jaettu vuodesta 1985 lähtien.
Merete Mazzarella (s. 1945) on filosofian tohtori, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut mm. muistelmia ja esseekokoelmia. Suuri osa hänen tuotannostaan on suomennettu, lisäksi teoksia on käännetty tanskaksi ja saksaksi. Mazzarella tunnetaan myös kolumnistina ja kriitikkona.
Titta Putus-Hilasvuori (s. 1954) työskenteli historian ja yhteiskuntaopin opettajana Helsingissä ja Espoossa. Oppimateriaaleja hän on laatinut lukioon ja peruskouluun 1990-luvun alusta lähtien tehtäväkirjoista sähköisiin opetusaineistoihin. Putus-Hilasvuori on ollut tekemässä useita historian ja yhteiskuntaopin sarjoja, kuten Aikalainen, Historia ajassa ja Ihmisen aika.
PALKINTOPERUSTELUT
MERETE MAZZARELLA
Filosofian tohtori, tietokirjailija ja pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori Merete Mazzarellan kirjallisen tuotannon laajuus on kunnioitusta herättävä. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut muun muassa muistelmia ja esseekokoelmia. Suurin osa hänen tuotannostaan on saatavilla molemmilla kotimaisilla kielillä, lisäksi teoksia on käännetty muun muassa tanskaksi ja saksaksi. Tausta kirjallisuudentutkijana näkyy kirjojen monipuolisissa retkissä maailmankirjallisuuteen. Teoksissa on uteliaisuutta, rohkeutta ja aitoutta, joka yhdistyy luettuun ja opittuun. Sitaatit, viitteet ja pohdiskelu muodostavat kiinnostavan ja ravistelevan kokonaisuuden olipa aiheena avioliitto, eroaminen, tyttärenä oleminen tai maailmankuvan muodostuminen.
Merete Mazzarella kirjoittaa tärkeistä inhimillisen elämän teemoista, kuten vanhenemisesta, muistoista, lukemisen tärkeydestä, isoäidin roolista lastenkasvatuksessa, kohtalosta ja hyvästä elämästä. Viimeisin luotaus on ei enempää eikä vähempää kuin Elämän tarkoitus. Samalla kirjailija käsittelee kirjoissaan myös päivänpolttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä väkivallasta terrorin uhkakuviin tai vanhusten asemaan. Mazzarellan tuotannossa peruspilareita ovat avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Merete Mazzarellan tuotanto puhuttelee erilaisia lukijoita nuorista ikääntyneisiin, opiskelijoista ammattilukijoihin ja harrastajiin. Jo kirjastojen varausjonot osoittavat, kuinka laajasti Mazzarellan teemat koskettavat. Mazzarella lähestyy aiheitaan eri suunnilta, eikä hän vastaa suuriin kysymyksiin lukijan puolesta vaan haastaa tutkimaan niitä.
TITTA PUTUS-HILASVUORI
Filosofian maisteri Titta Putus-Hilasvuori on tehnyt pitkän uran historian ja yhteiskuntaopin opettajana Helsingissä ja Espoossa. Lähes yhtä pitkä on hänen uransa historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kirjoittajana. Titta Putus-Hilasvuori on laatinut oppikirjoja, tehtäväkirjoja, opettajan materiaaleja ja erilaisia sähköisiä opetusaineistoja lukioon ja peruskouluun 1990-luvun alusta lähtien. Oppimateriaalisarjoja, joissa hän on ollut kirjoittajana, ovat muun muassa Aikalainen, Historia NYT, Yhteiskunta NYT, Historia ajassa, Linkki, Ihmisen aika, Kohti nykyaikaa sekä Historian arkistokansio. Näiden sarjojen kustantajina ovat toimineet Weilin+Göös, WSOY ja SanomaPro. Voi syystä sanoa, että tuhannet ja tuhannet suomalaiset nuoret ovat sivistyneet Titta Putus-Hilasvuoren tekstien avulla.
Titta Putus-Hilasvuori tunnetaan helposti lähestyttävänä ja asiantuntevana oppikirjailijana. Hän on ahkera ja luotettava tekijä, mikä onkin pitkän uran tehneen oppikirjailijan tunnuspiirre. Työssään opettajana ja opetuksen kehittäjänä hänet tunnetaan myös aktiivisena vaikuttajana sekä historian ja yhteiskuntaopin opetuksen vankkumattomana puolustajana. Tästä osoituksena on esimerkiksi osallistuminen lukion tuntijaosta käytyyn julkiseen keskusteluun. Titta Putus-Hilasvuori on opiskelijalähtöisen pedagogiikan kehittäjä, ja hän on jo pitkään käyttänyt muun muassa pelejä ja simulaatioita opetuksen omakohtaistamisessa ja innostamisessa. Lisäksi Titta Putus-Hilasvuorella on vahva sosiaalinen omatunto, minkä johdosta etenkin monikulttuurisuuden ja yhteiskuntavastuun näkökulmat ovat vahvasti näkyvissä sekä hänen opetustyössään että oppimateriaaleissa.
WARELIUS-PALKINTO
Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat muun muassa Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).
Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Raisa Cacciatore, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Ilkka Niiniluoto, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.
Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2017 puheenjohtajana Markku Monni sekä jäseninä Hannele Cantell, Anne Mäntynen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.
Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Anne Rutanen
Viestintäpäällikkö, Suomen tietokirjailijat ry
050 351 2771 | anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi
www.suomentietokirjailijat.fi