Tommi Saarela

Osoite: Helsinki
Puhelinnumero: +358 40 529 6293
Sähköposti: tommi.saarela@elisanet.fi
Ammatti: Tietokirjailija
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri
Erityisala:
Elämäkerrat taiteilijaelämäkerrat musiikki musiikkiteatteri

Olen tietokirjailija ja kulttuuritoimittaja, joka kirjoittaa päätyökseen ikonisten suomalaisten taiteilijoiden ja viihdyttäjien elämäkertoja. Olen julkaissut tällä vuosikymmenellä jo viisi kriitikoiden kiittämää ja lukijoiden rakastamaa teosta. Kuudes ilmestyy elokuussa.

Tilaajan toiveen mukaan voimme kohdistaa katseen esimerkiksi yleisesti elämäkerturin työhön tai vaihtoehtoisesti siihen, millaista on ollut työskennellä tietyn/tiettyjen taiteilijapersoonien kanssa.

Kirjoittajille suunnatuilla luennoillani olemme keskittyneet esim. tietokirjailijan työhön taiteilijaelämäkertojen parissa. Olemme syventyneet kirjaprojektien eroihin, niiden vaatimaan taustatyöhön sekä kaiken kokoamiseen tiukaksi paketiksi, jossa luova kirjoittaminen on osa kokonaisuutta.

Laajemman yleisön tilaisuuksissa voin luennoida teoksieni syntytarinoista sekä salatuista taustoista, ja pääsemme pureutumaan viihdeammattilaisuuteen kulissien takana ja paljon pintaa syvemmältä – kuten kirjoissanikin tehdään.

Tuotanto

Jope

2025Tommi Saarela
Viihteen viimeisen jättiläisen koskettava tarina. Jope Ruonansuun nousu valtakunnan viihdyttäjien ykköskaartiin ei ollut mutkaton. Kiusatusta kemiläispojasta kasvoi kuitenkin vuosien mittaan yleisön rakastama humoristi, imitaattori ja muusikko. Lahjakkaan kansantaiteilijan matkalle mahtui niin hyvää kuin huonoa tuuria, nuoruuden vastuuttomuutta kuin kokemuksen kartuttamaa ymmärrystä. Moni kuvitteli tuntevansa Jopen, mutta harva tunsi. Elämänmakuinen teos kertoo herkän taiteilijapersoonan kasvutarinan ja näyttää naurun taakse kätketyt kyyneleet. Vuonna 2020 menehtyneen taiteilijan läheisten lisäksi ääneen pääsevät myös tärkeimmät työtoverit, kuten Pirkka-Pekka Petelius ja Mato Valtonen.

Heikki Silvennoinen – Nousut ja laskut

2024Tommi Saarela
Asioille on parempi nauraa kuin itkeä. Heikki Silvennoinen pohtii menestystään, menneisyyttään, tulevaisuuttaan ja tehtäväänsä maailmassa – viihdyttämisen sietämätöntä keveyttä ja arvoitusta kaiken takana. Toiset meistä kestävät kolhuja enemmän, toiset vähemmän. Silti kaikista löytyy kohta, joka murenee ennemmin tai myöhemmin. Niin kävi myös Heikki Silvennoiselle. Kahden menestyksekkään uran ja kolmen rikkoutuneen avioliiton sekä erilaisten vastuiden ja suhdesotkujen kasaama taakka ajoi Silvennoisen kippaamaan roimasti enemmän kuin yhdet piiskaryypyt keikan alle. Ankara elämänvaihe selkisi lopulta hypnoosin, terapian ja meditaation avulla. Ja kas, elämä seestyi – ainakin jonkin verran. Mittavan päivätyön suomalaisessa viihteessä tehnyt Silvennoinen on alun perin taiturimainen kitaristi, joka nousi esiin progressiivisen rockin pioneereihin lukeutuneessa Tabula Rasassa. Hänen elämäntarinaansa ei voisi kuitenkaan kertoa ilman Kummelia. Kummeli oli piristysruiske, jota 1990-luvun alun lama-Suomi kaipasi ja tarvitsi. Ohjelma nosti itseoppineen, monikasvoisen viihdetaiteilijan siihen kansan rakastamien tähtien joukkoon, jonka tekemiset ovat tuttuja niin varttuneemmalle kuin nuoremmallekin ikäpolvelle. Nousut ja laskut on Heikki Silvennoisen omin sanoin kertoma elämäntarina ja paikoin syviinkin vesiin sukeltava henkilökuva, joka paljastaa, että kirjan kohde on aidoimmillaan jotain aivan muuta kuin sketsihahmojensa kaltainen häröilijä 24/7.

Sakari Kuosmanen – Ihana elämä

2023Tommi Saarela
Monikasvoisen taiteilijan hulvaton ja kirpeän koskettava elämäkerta lumoaa hurjilla tarinoilla. Sakari Kuosmasen muhkea ääni olisi riittänyt oopperalavoillekin, mutta estradiviihde imaisi mukaansa jo varhain. Koko kansan suosikiksi hän nousi Juice Leskisen, Sleepy Sleepersin ja Leningrad Cowboysin riveissä muusikkona ja yleisenä hämmennyksen herättäjänä. Hänet muistetaan myös juurevana sooloartistina sekä Aki Kaurismäen elokuvien luottonäyttelijänä. Kulttuuriväen kantapöydistä Kuosmanen loikkaa Lapin jätkien kalareissuille, ellei häärää patojen äärellä ravintoloissaan. Hän on kiihkeä hurjapää ja lupsakka savolainen, joka osaa jo muistella vauhdikkaita vuosia ymmärtävä pilke silmäkulmassa.

Kassu Halonen – Maailma on kaunis

2023Tommi Saarela
Melodian mestarin elämäkerta. Suosikkiartistien taustavaikuttaja avaa uskomatonta elämäänsä suomalaisessa musiikkibisneksessä. Kalervo ”Kassu” Halosta on luonnehdittu Suomen menestyneimmäksi kevyen musiikin säveltäjäksi ja tuottajaksi. Halosen elämäkerta käsittelee monikasvoisen taiteilijan mittavaa roolia suomalaisen kevyen ja raskaammankin musiikin eri vuosikymmenillä. Surun pyyhit silmistäni, Rentun ruusu ja Sydämeeni joulun teen ovat esimerkkejä koko kansan megahiteistä, joiden sävelet on piirretty Kassu Halosen kynällä. Halonen puhuu nyt ensi kertaa myös elämänsä kipeistä hetkistä, kuten isän menettämisestä vain seitsemänvuotiaana sekä menestysvuosien kovasta hinnasta: avioliittonsa pirstoutumisesta esikoistyttären syntyessä ja maan menestyneimmän levy-yhtiön ajautumisesta konkurssiin. Kirjassa ääneen pääsee myös Halosen lähipiiri, joka välittää lukijalle aidon kuvan musiikkivaikuttajan elämästä julkisuuden valokeilan takana – isänä, puolisona sekä intohimoisena kokkina ja golfaajana.

Esa Nieminen – On elämä laulu

2022Tommi Saarela
Suomalaisen kevyen musiikin mestarin muistelmat. Esa Niemisellä on pitkä ura artistien tuottajana, säveltäjänä ja sovittajana, laulajana ja muusikkona. Suuri yleisö muistaa hänet takavuosien BumtsiBum-tv-ohjelman pianistina. Muistelmateoksessaan Nieminen kertoo hauskoja, uskomattomia ja koskettaviakin tarinoita äänitysstudioista, esiintymislavoilta ja takahuoneista. Kirjassa peilataan myös laajemmin suomalaisen viihdemusiikin vaiheita. Esa Nieminen on sovittanut parisen tuhatta laulua. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään ovat Vie minut (Katri Helena), Kun kuuntelen Tomppaa (Paula Koivuniemi), Rekkamies (Matti Esko) ja Kolmekymppinen (Frederik).

Pave Maijanen – Elämän nälkä

2021Tommi Saarela
Pave Maijanen omin sanoin. Ikonisen lauluntekijän elämäntyön summa ja aikakauden värikäs kuvaus. Pave Maijasen ura suomalaisessa musiikkielämässä hakee vertaistaan. Rakastetun ja kollegoidensa arvostaman muusikon suosio räjähti pilviin 1980-luvun puolivälissä hittien, kuten ”Pidä huolta” ja ”Lähtisitkö”, myötä. Sittemmin huipulta pudottiin myös alas ja lujaa. Maijanen on sukupolvensa suurten suomalaisten populaarimusiikin nimien joukossa ainoita, jonka tarinaa ei ole vielä kerrottu. Kaikki vuosikymmenet yksityiselämäänsä julkisuudelta tiukasti varjellut Pave raottaa nyt muistelmissaan aiheita, joista hän on tähän saakka halunnut vaieta. Kirjassa avataan niin Paven elämänkatsomusta kuin savuisia, hämäriä vuosia Royals-yhtyeessä kitaralegenda Albert Järvisen aisaparina ja tuottajanroolia useiden huippuartistien, kuten Dingon, Wigwamin ja Hurriganesin, taustalla.

Muusikko edellä – Muusikkojen liiton satavuotisjuhlakirja

2019Useita
Muusikko edellä -juhlakirjan (toim. Pekka Nissilä) sisältö luo monitahoisen näkökulman maamme musiikkielämään ja sen taustavaikuttajiin viimeisen sadan vuoden ajalta. Kirjoittajat ovat tutkijoita, journalisteja ja muita alan asiantuntijoita. Muusikko edellä -kirjassa kuuluu muusikkojen ääni. Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen ohella juhlii sadan vuoden merkkipaaluaan myös Muusikkojen liitto. Kulttuurialan valtakunnallisena ammattijärjestönä se on koko olemassaolonsa aikana toiminut monin tavoin muusikkojen työskentelyolosuhteiden kehittäjänä – niin lainsäädäntöön, sopimuskäytäntöihin kuin koulutuskysymyksiinkin vaikuttavana tahona. Laajojen teema-artikkeleiden muodostama juhlakirjan sisältö luo monitahoisen näkökulman maamme musiikkielämään ja sen taustavaikuttajiin viimeisen sadan vuoden ajalta. Kirjoittajat ovat tutkijoita, journalisteja ja muita alan asiantuntijoita. Kuten mikä tahansa yhdistys, myös Muusikkojen liitto on yhtä kuin sen jäsenistö – juhlavuotena noin 3 400 eri musiikkityylien ammattimuusikkoa, alalla sivutoimisesti työskentelevää, sekä alan ammattiopiskelijaa. Kollektiivisen edunvalvonnan ytimessä on kuitenkin siis suomalainen muusikko – yksilö, persoona, taiteilija ja käsityöläinen.

Selluloidi soikoon – Elokuvasäveltämisen ihanuus ja kurjuus

2000Tommi Saarela
Elokuvasäveltäjien sormenjälkiä etsimässä. Selluloidi soikoon! on kirja elokuvamusiikista. Teos on tarkoitettu kuvaan säveltämisestä kiinnostuneelle musiikintekijälle, tietojen täydennykseksi audiovisuaalisen alan ammattilaiselle sekä elokuvasäveltämisen esittelyksi katsojalle. Kirja käy myös oppimateriaaliksi esimerkiksi videopajoihin, kansanopistoihin sekä taiteen ja viestinnän oppilaitoksiin. Kirjan musiikillisen syväluotauksen pääosissa ovat kirjan julkaisuhetken kiitetyimmät ja katsotuimmat kotimaiset pitkät elokuvat, lyhytelokuvat ja tv-sarjat, joiden musiikin valmistumista seurataan säveltäjän olan yli. Nuoren polven musiikintekijät perehdyttävät lukijan työn eri vaiheisiin sekä kotimaisen elokuvasäveltämisen nykyhetkeen, työmenetelmiin ja -välineisiin. Elokuvamusiikkiin pureudutaan myös ohjaajien näkökulmasta, minkä lisäksi Suomen elokuvamiksaamojen kovimmat ammattilaiset kertovat musiikin, äänen ja kuvan yhteensovittamisen pulmista. Kirjan käytännön esimerkit on ankkuroitu laajempaan kokonaisuuteen. Alkupaloina tarjoillaan tiivis paketti kuvaan säveltämisen perusteita ja teoriaa sekä pikakelaus elokuvamusiikin historiaan ja säveltäjänimiin äänielokuvan ensiaskeleista nykypäivään. Jälkiruoaksi on katettu liiteosa, joka sisältää muun muassa tekniikkaosuuden ammattilaisten vinkkeineen ja termien selvityksineen. Teoksen runsaaseen kuvitukseen sisältyy elokuvastillien lisäksi nuotteja, musiikkikohtausluetteloita, säveltäjien muistiinpanoja, taulukoita ja piirroksia.